
‘Kung Hai Fat Choi’- met deze woorden gaan de Chinezen elkaar op 12 februari 2021 gelukkig Nieuwjaar van de Os wensen. Het Chinees Nieuwjaar wordt elk jaar op een andere dag gevierd en met een ander dierenriemteken. Dit jaar is het jaar van de Os.
Het Chinese jaar wordt berekend vanaf 12 december en begint op de 2e nieuwe maan na de winter zonnewende. Dit jaar start het nieuwjaarsfeest dus op vrijdag, 12 februari. Totaal duurt het feest 15 dagen, dus van 12 februari t/m 26 februari.
Wij hebben het nieuwe jaar al op 1 januari verwelkomd maar persoonlijk vind ik het leuk om dit twee keer te doen! Als westerling heb ik een groot respect voor onze eigen tradities en wil ik deze dan ook cultiveren, maar als Feng Shui beoefenaar en enthousiast vind ik het ook heel leuk en belangrijk om volgens de natuurlijke cycli te leven. Daarom ga ik op 12 februari nog een keer het begin van het nieuwe jaar vieren. Een extra feest, het moet toch heel leuk zijn om dit te doen! En gunstig ook! Elke feestelijke gelegenheid creëert veel positieve Yang energie die geluk stimuleert.
Bij het Chinees Nieuwjaar viering ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, hoort veel eten, vuurwerk, lampionnen en drakendansen. Met de drakendans wordt volgens de Chinezen voorspoed en geluk gebracht.
Tijdens de maaltijd op oudejaarsavond kun je negen gerechten voorbereiden. Negen symboliseert oneindigheid aan geluk. Bepaalde gerechten kunnen lang leven, welvaart, geluk en gezondheid symboliseren. Groene Sla bijvoorbeeld klinkt in het Kantonees als het woord ‘fortuin’. Er wordt ook veel vis gegeten, omdat vis in het Chinees ‘yu’ is, en dis het woord voor ‘overvloed’ dat net op dezelfde manier wordt uitgesproken. Wie veel vis eet, trekt dus overvloed aan – en laat het nou nog lekker gezond zijn – twee voor de prijs van één zullen we maar zeggen.

Kinderen krijgen van volwassenen geld in kleine rode zakjes. Dit is het geluksgeld voor het komende jaar. Om meer geluk in het nieuwe jaar te ervaren, plaatsen mensen ook een schaal met 18 mandarijnen op tafel. Het woord ‘mandarijn’ klinkt in de Chinese taal als ‘goud’. De schaal wordt nog met gouden muntjes en snoep versierd. Laat deze schaal 15 dagen staan, net zo lang als de Nieuwjaarsfestiviteiten duren. Heb je vandaag nog geen mandarijnen in huis, maak je er niet te druk over. Haal ze gewoon morgen in de winkel en maak je eigen schaal van geluk. Wat ik altijd doe, is het plaatsen van mijn hartenwens tussen de mandarijntjes, in een rode envelop natuurlijk. Echt zo’n persoonlijk accentje.
Op nieuwjaarsdag zelf kun je beter niet schoonmaken, omdat je het geluk wel eens zou kunnen wegpoetsen. Er wordt ook een ‘deurgod’ op de voordeur gehangen (ik zelf strooi gewoon wat zout voor de deur), om de kwade geesten af te schrikken, en normaliter wordt er luid knetterend vuurwerk met zoveel mogelijk kabaal afgestoken om ze weg te jagen.
En er worden natuurlijk ook veel offers gebracht, waaronder wierook en fruit om de goden gunstig te stemmen. Zelfs wie er niet echt in gelooft, doet het toch maar om op zeker te spelen.
De Chinese Nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival op de vijftiende dag van het nieuwe Chinese jaar. Op deze dag worden vaak lampionnen buiten aan de deur gehangen.
In Nederland wordt het Chinees Nieuwjaar in een stad als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam – waar veel Chinezen wonen en ondernemen – uitbundig gevierd. Dit jaar zal dat natuurlijk vanwege de maatregelen tegen het coronavirus anders zijn. De landelijke viering in het stadhuis in Den Haag gaat helaas niet door, daarvoor in de plaats komt er een online feestje. Kun je dus gewoon in je drakenpyjama meedoen 🙂
Ik wens je alvast een schitterend jaar van de Metaal Os toe, vol geluk, liefde, vreugde, succes en een goede gezondheid!

Wena Brussaard
Feng Shui Master Consultanat
©2021 Wena Brussaard. Feng Shui Design Academy. Alle rechten voorbehouden.
Afbeeldingen: Unsplash
WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal “