Creëer je eigen thuiswerkplek met Feng Shui

Inspirerende thuiswerkplek voor meer succes.

Nog geen jaar geleden was het ondenkbaar, bij een sollicitatie of promotie je werkgever te vragen om deels thuis / vanuit huis te mogen werken. Hoe anders is het nu! Door de situatie waarin wij en eigenlijk de hele wereld in is beland, is thuiswerken en een eigen thuiswerkplek hebben (als je beroep het toelaat) van groot belang. 

‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Dat is de oproep van het kabinet. Wie thuis kán werken, moet dit ook doen. Dit is het nieuwe normaal. Maar hoe creëer je een thuiswerkplek die voor jou echt werkt? Veel mensen hebben thuis niet eens een geschikte plek om rust te nemen, laat staan om te werken. Daar gaan we vandaag wat aan doen. 

Was het niet zo dat als je vroeger thuis ‘mocht’ werken al snel werd gezegd, ga maar aan de keukentafel zitten en meer van dat soort adviezen. Kort daarna werd het een ARBO dingetje – zit je wel op het juiste meubilair, juiste hoogte van je bureau, etc. Maar ook dat is nog een ondergeschoven kindje… we doen maar wat als het op vanuit huis werken aankomt.

Stel je hebt het voor elkaar, mooi meubilair, alles binnen handbereik en toch mist er iets, toch gaat het thuiswerken niet helemaal optimaal. Met dat ‘missende iets’ helpen we je graag in dit artikel. Leer hoe je de filosofie van Feng Shui kunt toepassen om van jouw ruimte een inspirerende en succes bevorderlijke werkomgeving te maken.

TIP # 1 GUNSTIGE LOCATIE

Een belangrijke richtlijn voor een Feng Shui thuiskantoor is om een kamer te kiezen die ver van de slaapkamer (Yin omgeving) en dicht bij de voordeur (Yang omgeving) gelokaliseerd is. Als de indeling van jouw huis het toelaat, is een aparte ingang naar jouw thuiskantoor ideaal. Als dit niet haalbaar is, zorg dan voor een zo groot mogelijke scheiding tussen jouw kantoorruimte en jouw slaapkamer. De werkkamer heeft veel Yang energie nodig, terwijl de slaapkamer juist de tegenoverstelde rustgevende Yin energie bevat dat niet geschikt is voor een succesvol werkklimaat.

Een kamer die grenst aan een washok, keuken of speelkamer is waarschijnlijk ook niet de beste keuze. Het is belangrijk dat je beschikt over een ruimte waar je zo min mogelijk kans loopt om te worden afgeleid van je werk.

TIP # 2 GUNSTIGE PLEK

Plaats jouw bureau in de zogenaamde ‘commanderende positie’ om sterkere en meer succesvolle energieën naar jouw werkgebied te trekken. Een commanderende positie houdt in dat je niet met je rug naar de deur zit. Jouw bureau staat diagonaal tegenover de deur en heeft een mooi uitzicht op de deur / ingang en eigenlijk de hele kamer.

Het is ook zeer belangrijk om niet direct tegen de muur te zitten. Dit symboliseert in Feng Shui geblokkeerde kansen, gebrek aan vooruitzichten. Als je er goed over nadenkt, dan is het eigenlijk ook wel gek dat je jouw hele werkdag tegen een muur zou moet aankijken. Lekker inspirerend is dat!

Het is helaas tegenwoordig een gewoonte geworden dat een bureau tegen de muur hoort te staan, om zo ruimte te besparen. Zonde, want een bureau van de muur af zorgt juist voor extra ruimte. Je kunt er voor kiezen om op de muur achter het bureau inspirerende kunst te hangen. Maar je kunt de vrijgekomen muur ook heel goed gebruiken voor een kastenwand met extra opbergruimte, en die heb je namelijk nooit genoeg in een home office.

Moet je toch met je gezicht naar de muur kijken, gebruik dan een bekend Feng Shui trucje om de muur te laten “verdwijnen” met slim gebruik van kunstbeelden met diepte, inspirerende collages, of een spiegel. Kies je voor een spiegel, let dan wel op, dat je bureau altijd netjes en opgeruimd is zodat je geen rommel en stapels werk gaat verdubbelen. 

TIP # 3 GUNSTIGE INRICHTING

Het is belangrijk om je thuiswerkplek zo in te richten dat alles wat je nodig hebt om je werk te doen, zoals een laptop, ordners, pennen, etc. je bij de hand hebt om zo effectief mogelijk te werken. Een goede werkplek in huis bevat ook een goede bureaustoel, een goede tafel en de juiste verlichting. Werken op de bank of aan de keukentafel zal misschien een tijdje goed gaan, maar na verloop van tijd kunnen ergonomische klachten ontstaan.

In Feng Shui passen wij de ruimte altijd aan de behoeften en wensen van de gebruiker aan en niet andersom. Is de ruimte ongeschikt als werkruimte (zoals een washok / keuken) of niet op jou afgestemd (wie ben jij en waar je voor staat) dan moet je je heel waarschijnlijk in allerlei bochten wringen om werk gedaan te krijgen, terwijl als de ruimte met intentie ingericht is en op jou afgestemd, het leven en werken een stuk makkelijker en aangenamer wordt. Hoog tijd dus om de eettafel en bank te verruilen voor een volwaardige thuiswerkplek. Een plek die weerspiegelt wie je bent en waar je voor staat op werkgebied.

Plan jouw thuiskantoor met het oog op jouw succes, welzijn en productiviteit. Denk aan inspirerende kleuren en afbeeldingen, carrière memorabilia mooi in het kamerdecor tentoongesteld waardoor je je in de ruimte succesvol, gewaardeerd en gelukkig gaat voelen. Wat dacht je van een inspirerend vision board, je diploma’s en foto’s van behaalde projecten, een plaatje van iets nieuws dat je wilt bereiken, een quote van iemand die je bewondert? Aangezien je vanuit huis werkt, kun je bij het inrichten van jouw kantoor jouw creativiteit volledig tot uitdrukking brengen. Afhankelijk van het door je gekozen vakgebied, moet je ervoor zorgen dat jouw thuiskantoor de energie weerspiegelt die je in de wereld wilt projecteren.

En natuurlijk vergeet niet om het interieur aan het element van de windhoek aan te passen.

Oost / Zuidoost – groen, bruin, hout, natuurlijke vezels, rechthoekige hoge / boomachtige vormen

West / Noordwest – wit, grijs, zilver, goud, metalen voorwerpen, ronde en ovale vormen

Noordoost / Zuidwest – geel, beige, steen, aardse materialen, vierkante en lage vormen

Zuid – rood, roze, paars, vuur, kaarsen, verlichting, driehoekige puntige vormen

Noord – blauw, zwart, waterornament, water symbolen, onregelmatige golvende vormen

Op de foto zie je een voorbeeld van het metaal element interieur (afbeelding via Thrifty Decor). Ideaal voor de (noord)westhoek.

TIP # 4 GUNSTIGE KIJK- EN ZITRICHTING

Feng Shui biedt ons een kans om onze werkruimten op onze persoonlijke energie af te stemmen, door de ideale oriëntatie (volgens de magnetische windrichtingen) voor een thuiswerkplek te bepalen. Wij leven op een planeet met een eigen magnetisch veld. Dit veld heeft invloed op het functioneren van alles wat op aarde leeft en aanwezig is. Want ook ons lichaam en ieder voorwerp is een magnetisch veld. Al eeuwen lang is aardmagnetisme onderwerp van onderzoek door Feng Shui meesters en zijn er formules ontwikkeld die ons helpen de invloed die dit op ons mensen en onze omgeving heeft positief te maken.  

Ieder mens heeft namelijk 4 gunstige en 4 ongunstige locaties / windrichtingen. Deze worden vanuit de geboortedatum berekend. De minder goede laten we even buiten beschouwing, want zoals de naam al aangeeft… zit niets goeds in. De 4 favorabele windrichtingen geven de Chi aan (magnetische energie) die bij je past en je krachtig, vitaal en succesvol maakt. En als we nog uitgebreider naar de 4 gunstige richtingen gaan kijken, dan zien wij daar ook gradaties in van 1 tot 4, waarbij nummer 1 de sterkste / beste is. Er zit ook een symbolische waarde in verwerkt, die zeer specifiek aangeeft welk type geluk de magnetische windrichting jou persoonlijk brengt.

1 SCHENG CHI – welvaart en succes

2 TIEN YI – gezondheid, lang en vitaal leven

3 NIEN YEN – liefdevolle relaties

4 FU WEI – persoonlijke groei, carrière   

Waarom is het zo belangrijk om na een goede richting te kijken / er in te verblijven? Heel eenvoudig, en je hebt het dagelijks zelf kunnen ervaren! Heb je zelf nooit gemerkt dat er momenten zijn dat je de ene dag alles voor elkaar krijgt en de andere dag er niets uit je vingers komt… komt bekend voor, toch? Zat je toen op die dag wellicht niet op een andere plek in huis of op kantoor? De magnetische energie van deze plek heeft jou beïnvloed. Is het jou opgevallen in welk gedeelte van je huis je het liefst verblijft en dat je je daar altijd lekker voelt en er meer energie van krijgt?   

Dus we gaan niets aan het toeval overlaten, en gaan voor een thuiswerkplek in een van jouw 4 gunstige richtingen. Je kan met behulp van de Feng Shui Kua formule vaststellen of je kantoor gunstig voor je gesitueerd is (heb je een werkplek in het oosterse of westerse gedeelte van je huis nodig?) en zo niet, dan kun je hierop actie ondernemen.

Wil je een carrière vooruitgang, dan heb je een werkkamer in jouw FU WEI richting nodig. Wil je meer verdienen dan is de SCHENG CHI richting belangrijk voor jou. Je krijgt meer waardevolle (zakelijke)relaties als jouw thuiswerkplek in de NIEN YEN richting ligt.

In elke werksituatie kun je ervoor zorgen dat je in een voor jou gunstige richting zit of naar een van jou gunstige richtingen kijkt.

Wil je jouw 4 favorabele richtingen berekenen, doe dat dan hier.

OK, nu gaan we op je werkplek deze persoonlijke richtingen opzoeken – dit doe je door een kompasmeting te maken (met een echt kompas of de functie in je smartphone, niet zo nauwkeurig als een echt kompas, maar voor nu is het OK). Zo nu plaats je je werkplek zo, dat de kamer in een van je krachtrichtingen ligt en jij in één van je krachtrichtingen kijkt, tijdens het werk.

Feng Shui Bazi Reading

Van belang is natuurlijk ook te bepalen in welke branche je het meest succesvol kunt zijn. Welk beroep brengt je voorspoed, waar moet je klanten zoeken? Hiervoor is dan een uitgebreidere analyse nodig op basis van je Feng Shui BaZi geboorte horoscoop. Wil je dit ook graag weten dan is de Feng Shui & BaZi Reading + Powergesprek wel iets voor jou) [klik op de afbeelding voor meer informatie].

Maar hopelijk hebben we je zo meer tools gegeven om een goed Feng Shui begin te maken in en voor je werkplek. Deze tips zetten je alvast op weg naar een kantoorruimte die je energie geeft, inspireert en succesvol maakt. Je zult merken dat door het toepassen van onze tips in je werkomgeving op je thuiswerkplek, je enthousiaster en energieker wordt en dat de klanten sneller binnen zullen stromen.

Voelt al een stuk beter, niet waar, wetend dat je zelfs in uitdagende tijden tools ter beschikking hebt om een positief werkklimaat te creëren? Er zijn veel bedrijven / ondernemers die geraakt worden door de maatregelen rondom het Covid-19 virus en toch een manier vinden om nieuwe dingen te creëren en door te blijven gaan, mede dankzij de steun vanuit de (magnetische)omgeving.

Feng Shui Master Wena Brussaard Feng Shui Design Academy

Wena Brussaard
Feng Shui Master Consultanat

©2021 Wena Brussaard. Feng Shui Design Academy. Alle rechten voorbehouden.

Afbeeldingen: Unsplash

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal “

WIL JIJ OOK BIJ ONZE FENG SHUI COMMUNITY HOREN?

FSDA journaal

Schrijf je in en blijf op de hoogte 🙂 

KLIK HIER>>>