Eerste Feng Shui Excursie!

Een mooie en rijke belevenis!

Amsterdam, vrijdag 27 februari – de zon schijnt heerlijk aan de hemel, het is een drukte van jewelste voor het Amsterdam CS, maar dat is het altijd denk ik. Het is bijna half twaalf en zoals afgesproken verzamelen een aantal deelnemers zich voor het station. Als we nog even wachten, besluiten we net over half twaalf naar de He Hua Tempel (betekent: Lotus Bloem) te gaan op de Zeedijk. Een verfrissende wandeling door onze Amsterdamse ‘China Town’ met links en rechts allemaal leuke winkeltjes en restaurants – nu al even kijken waar we lekker gaan lunchen na de excursie.

excursie feng shui design academy2

Bij de Tempel aangekomen is deze nog dicht en stromen langzaam de andere deelnemers naar ons toe – zo is de groep compleet. De stemming is fantastisch, we hebben het weer mee en gaan volgens mij toch iets heel bijzonders meemaken. Stipt twaalf uur, de medewerkers van de tempel en zelfs een monnik openen de poorten, de spanning stijgt. Via twee trappen gaan we naar boven, deze trappen symboliseerden, naar blijkt later – de weg tegen de berg op. Dit omdat kloosters en tempels zich vaak op bergen bevinden ende weg naar verlichting niet altijd eenvoudig is. De Tempel is in 2000 door Koningin Beatrix geopend en heeft sinds dien veel betekend voor de Boeddhistische gemeenschap.

excursie feng shui design academy3

Van origine stamt deze Boeddhistische stroming uit Taiwan en verspreidt zich beetje bij beetje zo over de gehele wereld. Tot voor kort was de tempel in Amsterdam de grootste in Europe, maar onlangs is er in Frankrijk een net iets grotere geopend, dus hebben we zeker een mooie tweede plaats zullen we maar zeggen.

Er volgt een uitgebreide uitleg over de centrale hal, vol met afbeeldingen, beelden en nog veel meer. Op het eerste gezicht lijkt het vol te staan met ‘Boeddha’s’, maar dat hebben we mis, want de Boeddha zullen we pas later te zien krijgen. Wat wij vaak als Boeddha bestempelen zijn als het ware zo genaamde Bodhisattva’s – heel iets anders, maar wel zeer belangrijk.

excursie feng shui design academy

Na het eerste deel van de tour, gaan we naar het gebedsdeel op de onderste verdieping – een heilige ruimte waar we voor het eerst de Boeddha te zien krijgen. In deze grote ruimte worden de diverse vieringen gehouden onder leiding van de monniken. Daar is ie dan. Een majestueuze witte jade Boeddha prijkt aan het einde van de gebedsruimte, aan weerszijden bewaakt door Quan Yin en Ksiddigarbha. Een leuke uitleg gehad hoe alles tijdens een dergelijk ritueel in z’n werking gaat en wat er verder zo allemaal plaats vindt. We ontvangen veel informatie, maar eigenlijk het belangrijkste wil ik je niet onthouden. In het Boeddhisme zijn er drie eigenschappen die van essentieel belang zijn, waar we ons eigenlijk aan zouden moeten houden. 1. Denk het Goede, 2. Spreek het Goede en 3. Doe het Goede – eigenlijk zo klaar als een klontje.

excursie feng shui design academy4

Als we geen vragen meer hebben, is het tijd voor een rustgevende meditatie. We verdelen ons over de zaal op speciale hoge zitplaatsen, waar je normaliter in lotus zit plaatsneemt – maar wij mogen met de voeten op de grond blijven – gelukkig, want dat was net een stapje te ver geweest. De meditatie wordt uitgelegd en we gaan ons focussen op ons ‘derde oog’. Na ca. 10 minuten klinkt er een kleine gong, we ontwaken uit onze slaap – heerlijk! Voor een aantal deelnemers was dit een leuke nieuwe ervaring, omdat men al bekend was met het fenomeen meditatie, maar voor een aantal van ons was dit een regelrechte openbaring – “nog nooit zo lang stilgezeten” tot “geen idee dat je gewoon aan niets kan denken”. Het grappige is dat, kregen we uitgelegd, dat als gedachten tijdens je meditatie ‘binnenkomen’, je deze denkbeeldig in een wolkje kunt verpakken en zo je gedachten uit kunt laten zweven – hoe gaaf is dat!

excursie feng shui design academy5

 

Na weer op gang te zijn gekomen, gaan we naar de bovenste verdieping waar zich de Bibliotheek van de Tempel bevindt – je hebt nog nooit zoveel Chinese teksten bij elkaar gezien. Na een uitleg, mogelijkheid tot vragen stellen en het aanschouwen van een levens grote Quan Yin en een meterslange Jade Drakenschip, komen we aan het einde van de tour. Maar niet voordat Wena een ieder een leuk Nieuwjaars cadeautje heeft gegeven – het is immers net Chinees Nieuwjaar geweest en dan geef je elkaar iets leuks. Om het geheel compleet te maken kreeg ook iedere deelnemer een overzicht van de belangrijkste tips voor het komende jaar van het Houten Schaap!

excursie feng shui design academy6

Het was een fantastische dag, veel nieuwe dingen geleerd en gedaan – zeker de moeite meer dan waard.

 

Als je er dit keer niet bij kon zijn, dan heb je een leuke ervaring gemist. Maar niet getreurd, Feng Shui Design Academy is zeker van plan om meer leuke trips te organiseren. Houd daarvoor de Feng Shui Ezine en de website www.fengshuidesignacademy.com goed in de gaten.

2 gedachtes aan “Eerste Feng Shui Excursie!

  1. Patty van der Horst

    Beste Wena en Ferry,

    Nogmaals hartelijk bedankt voor deze interessante excursie.
    Leuk om nogmaals de foto’s te zien en even nagenieten van zoveel moois.

    Hartelijke groet, Patty van der Horst

WIL JIJ OOK BIJ ONZE FENG SHUI COMMUNITY HOREN?

FSDA journaal

Schrijf je in en blijf op de hoogte 🙂 

KLIK HIER>>>